Imunita na talířiIMUNITA na talíři – aneb co zařadit do jídelníčku ve prospěch správného fungování imunitního systému.
V prvním článku o imunitě jsme psali o OSLABENÉ IMUNITĚ. Její příčina může být nejen v nedostatečné tvorbě imunitních buněk v kostní dřeni, ale i v nedostatečné výživě – chybí nám klíčové látky pro postavení a poskládání všech typů imunitních buněk! Tak hurá na to, co vlastně potřebujeme, aby imunita šlapala jako hodinky?
BÍLKOVINY – základní stavební látky – imunita je velmi potřebuje k postavení imunitní buněk a ochraně sliznic, pokud jich jídlem nepřijímáme dostatek, tělo začne v případě potřeby (nemoci) rozkládat naše vlastní proteiny – zejména svalovou tkáň a tomu je třeba předejít! Základní zdroje bílkovin – maso, ryby, vejce, tvaroh, sýry, mléko, luštěniny – zejména produkty ze sóji, ořechy, semena, brambory…
Pokud konzumujeme denně 3 porce mléčných výrobků a 1-2 porce z kategorie maso, ryby, vejce, luštěniny – měla by být potřeba bílkovin pokryta. Zkontrolujte si skladbu svého jídelníčku v naší tabulce MOJE JÍDLO.
VITAMINY, MINERÁLNÍ LÁTKY A VLÁKNINA
Pokud dodržujeme zásadu: ke každému jídlu porce ovoce nebo zeleniny – opět neuděláme chybu, protože tělu průběžně dodáváme nejen níže uvedené vitaminy a minerální látky, ale také dostatek vlákniny!
Vitamin A zajišťuje správnou slizniční imunitu, podílí se na první linii ochrany, aby patogeny nepronikly do buněk můžete se řídit barvami – je hojně zastoupen v ovoci a zelenině, která má systé barvy – především červená, oranžová, žlutá, ale i zelená Zdroje vitaminu A = rybí tuk, mléčné výrobky, žloutek, mrkev, rajčata, hrášek, špenát, meruňky, jahody, batáty…
Vitamin C obecně velmi podporuje aktivitu imunitních buněk – měl by se přijímat postupně, proto se doporučuje jíst ovoce a zeleninu s každým jídlem Zdroje vitaminu C = jahody, maliny, borůvky, ostružiny, šípky, rakytník, citrusové plody, jablka, kiwi, křen, paprika, brokolice, růžičková kapusta, tmavě zelená listová zelenina, rajčata…
Vitamin D zvyšuje odolnost sliznic zejména při akutních respiračních onemocněních, reguluje autoimunitní reakce, pomáhá vrozené imunitě Zdroje vitaminu D = tučné ryby – makrela, losos, rybí tuk, játra, žloutek, mléko, máslo, ozáření slunečními paprsky
Vitamin B2 má vliv na kvalitu sliznic a zvyšuje odolnost vůči infekci Zdroje vitaminu B2 = játra, mořské řasy, sušené droždí, čerstvé droždí, cereálie, mandle, pšeničné klíčky, parmezán, mléko, tvaroh, květák, žampiony, vejce…
Vitamin B6 je důlezity pro správné fungovani bilých krvinek, které likvidují buňky napadené viry Zdroje vitaminu B6 = celozrnné potraviny obilné klíčky, kvasnice, slunečnicová a sezamová semena, játra, vlašské ořechy, banány, cizrna, arašídy, avokádo…
Vitamin B12 důležitý pro správný chod celého organismu Zdroje vitaminu B12 = především v živočišných zdrojích (mléčné produkty, vejce, maso, ryby) a v mořských a sladkovodních řasách.
Zinek chrání sliznice před proniknutím virů, aktivuje imunitní buňky Zdroje zinku = hovězí maso, ryby, vejce, luštěniny, dýňová a slunečnicová semínka, ořechy a ořechová másla, sýry, pivovarské kvasnice, kakao, pšeničné klíčky…
Železo obecně velmi důležité pro obranyschopnost Zdroje železa = především živočišné zdroje (maso, játra, ryby, žloutek), rostlinné zdroje – horší vstřebávání - melasa, pivovarské kvasnice, zelené fazolky, žampiony, hlávkové zelí, avokádo, hroznové víno, švestky, ořechy…
|