Bramborové laty z Polešovic | Bramborové laty z PolešovicMoravským nářečím okořenili svoji přihlášku do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci ze Základní školy Polešovice na Uherskohradišťsku. Nabídli tradiční jídlo zdejšího kraje – bramborové placky.
Škola:Základní škola POLEŠOVICE, Školní 600, Polešovice, okr. Uherské Hradiště Kolektiv:Šňupáci Suroviny:1,5 kg brambor 2 lžičky cukru moučka špetka soli 60 g hladké mouky povidla, mák, cukr Postup:Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Vychladlé je rychle zpracujeme s moukou, solí a cukrem, podle potřeby přidáváme mouku, protože těsto má tendenci řídnout. Z těsta uhněteme podélnou šišku a krájíme z ní stejnoměrné kousky, ze kterých vyválíme placky. Placky nasucho opékáme na pánvi. Naše babičky je pekly přímo na rozpálené plotně. Hotové placky mažeme domácími povidly a sypeme mákem a cukrem. Stáčíme je jako palačinky. Komentář:Tož u nás se tomuto pokrmu říká laty, o kousek dál to sou patenty, přesňáky nebo lokše. Ale dycky je stařénky pékly stejně – přímo na plotně. Brambory se vyskytovaly i v nejchudších rodinách, proto byly pravidelnou součástí jídelníčku. I u nás si většina rodin pěstuje brambory sama. Z trnek se pálila gořalka a vařily se povidla (piery). Mak rostl všem na polích. Laty jsou velmi vydatné a chutné jídlo. Fotogalerie:A tady už se radujeme z výhry
|