Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Co budete potřebovat?
100 g kvásek (pokud nemáte, níže v článku je inspirace, jak k němu přijít)
1000 g bio žitné chlebové mouky
600 ml nechlorované vody 
lžička soli
koření a semínka dle chuti

V podvečer smíchejte v zadělávací míse kvásek (ponechaný od minulého pečení v chladničce) s cca 1/3 sáčku mouky – tj. cca 300 g žitné chlebové mouky a 300 ml vlažné nechlorované vody (nejlépe filtrované a v zimě ji ještě můžete přihřát na cca 40 stupňů). Hmotu propracujte a nechte stát pod utěrkou přes noc na teplém místě … aby bylo teploučko.

Druhý den ráno odeberte z kvásku cca 2-3 lžíce na další pečení a dejte v uzavřené mističce s možností přístupu vzduchu (např. otvory ve víčku)  do chladničky. Do zadělávací misky přidejte 1 lžičku soli, nějakou kombinaci semínek, oříšků nebo jen kmín – opět varianty dle chuti, dalších cca 600 g žitné mouky a 300–400 ml vody a vypracujte těsto, které opět nechte pod utěrkou kynout – záleží na počasí, teplotě, druhu mouky – ale odhadem 3-4 hodiny.

Pak si ze zbytku mouky posypte vál, vyklopte vykynuté těsto a ručně jej několikrát přeložte nebo dopracujte. Podsypávejte moukou dle potřeby. Připravte si bochánek, který přeneste na utěrkou vystlanou a moukou vysypanou ošatku.  Opět pod utěrku a nechte další hodinu – už naposledy vykynout.

 Velký litinový ovál nebo jinou vybranou pečící nádobu dejte do trouby na nahřívejte na 200° a 15 minut. Opatrně vyndejte, odklopte a vykynutý chléb tam z ošatky vyklopte. Chléb se nepřichytne, protože materiál je tak rozpálený, že se těsto okamžitě odlepí.  Nakrojte ostrým nožem do kříže, aby nepraskl, Přiklopte pokličkou, nechám 30 minut na 200°, potom odklopte pokličku a dopékejte na 200° asi ještě 10 minut – kontrolujte pohledem zabarvení kůrky.

Po upečení je třeba nechat cheba vychladnout i ze spodu – tj. něčím podložit, ať spodek nezvlhne.

Kvásek udržuji v ledničce v misce nebo menší sklenici – uzavřený, ale s několika otvory ve víčku, aby měl přístup ke vzduchu a mohly odcházet vznikající plyny.  Pokud nepečete často, přidejte po 5 dnech čajovou lžičku mouky a „nakrmte“ ho, aby vydržel aktivní.

Když zadáte do vyhledávače kváskový chléb nebo se podíváte na velmi propracované stránky www.pecempecen.cz získáte mnoho dalších inspirací. Uvedené stránky obsahují i tzv. kváskovou mapu – tj. možné zdroje kvásku pro domácí pečení. 

O kvásku se také moc pěkně mluví v pořadu České televize - k náhledu zde.

Články <= =>
Tabulka Moje jídlo - infoTabulka Moje jídlo - info

Tabulka Moje jídlo je dobrým pomocníkem pro ověření pestrosti jídelníčku a správné velikosti a množství porcí. Není třeba ni...
Podzim v zahraděPodzim v zahradě

Malí zahradníci se na podzim ze zahrádky radují! Nastává SKLIZEŇ, užíváme si podzimních barev, tvarů i vůní.....
VápníkVápník

Vápník je důležitou minerální látkou, která je nezbytná zejména pro zdravý vývoj zubů a kostí...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na ankety a vylosované výherce fitness náramků...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEMVýhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM

Přehled výher v soutěži Svačíme s FIT KONTEM. Losované výhry jsou fitness náramky a výhry za správné odpovědi na ankety jsou...
Pravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEMPravidla soutěže Svačíme s FIT KONTEM

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 16. 9. 2019 0:00 do 10. 11. 2019 23:...
SmoothieSmoothie

V posledních letech nastal veliký rozmach konzumace jednak ovocných a zeleninových šťáv, ale především pak tzv. smoothie. Volně b...
Rychlé nekynuté lívanceRychlé nekynuté lívance

Příprava tradičních lívanců dle receptů našich babiček vyžaduje více času, protože se v nich používá droždí a je třeba č...
Makový chlebíčekMakový chlebíček

Pro všechny milovníky máku! A jako tip na zajímavou svačinku do školy...
Jablečný koláč s vločkami a ořechyJablečný koláč s vločkami a ořechy

Velmi zajímavý dezertík, když chceme místo mouky použít chuťově i nutričně zajímavé potraviny – ovesné vločky, ořechny, ma...
Banánové placičky s ovesnými vločkamiBanánové placičky s ovesnými vločkami

Toto je milá rychlovka na zdravý dezert. Jsou třeba 2 banány, ovesné vločky a semínka co dům dá a je hotovo.....
Máčení ořechů a semenMáčení ořechů a semen

Máčením ořechů, semen, luštěnin a obilovin můžeme významně přispět k jejich lepšímu trávení...
Domácí toastový chlébDomácí toastový chléb

Děti mají na svačinu do školy v oblibě různé druhy toastů. Připravte si doma nadýchaný toastový chléb...
Ume ocetUme ocet

Základní informace o zajímavém ochucovadle, které používáme při domácí výrobě pomazánek do školy, nebo na salátové zálivky...
Žitný kváskový chlébŽitný kváskový chléb

Recept na náš osvědčený chléb připravený tradiční metodou z kvásku. Z žitné mouky chlebové s možným přidáním koření a s...
Mrkvový koláčMrkvový koláč

Recept na mrkvový koláč s vlašskými ořechy...
Fitness náramek motivu k pohybuFitness náramek motivu k pohybu

V soutěži Jídlo a já (jaro 2019) losujeme každý týden 1 výherce Fitness náramku Honor Band 4...
Výherci v soutěži Jídlo a jáVýherci v soutěži Jídlo a já

V tomto článku najdete přehled výherců svačinové krabičky s překvapením a fitness náramků...
Pravidla soutěže    Jídlo a jáPravidla soutěže Jídlo a já

Soutěž Jídlo a já probíhá na území České republiky v termínech od 29. 4. 2019 0:00 do 9. 6. 2019 23:59. Akci pořádá LAKTEA, o...
Soutěž FIT DOBROTYSoutěž FIT DOBROTY

Na podzim 2017 uspořádala LAKTEA, o.p.s., soutěž FIT DOBROTY. Hlavním cílem bylo probudit v žácích zájem o problematiku lokálníc...
Prosincový výlet do HortimuProsincový výlet do Hortimu

5. prosince 2017 se na exkurzi do firmy Hortim vydali žáci ze základní školy v Nikolčicích...
Špenátové palačinkyŠpenátové palačinky

Dvě děvčata ze Základní školy Velká Hleďsebe poslala do soutěže FIT DOBROTY 2017 svůj recept na špenátové palačinky a "okoře...
Obrácený jablečný koláčObrácený jablečný koláč

Parta dětí ze Základní školy v Andělské Hoře přihlásila do soutěže FIT DOBROTY 2017 svoji zdravější variantu známého franco...
Řepák s domácími rohlíkyŘepák s domácími rohlíky

Čerstvě upečené rohlíky s pomazánkou z červené řepy, kterou si sami vypěstovali. S takovýmto receptem se zúčastnili soutěže F...
Cuketové placky s pečenými bramboramiCuketové placky s pečenými bramborami

Osmáci ze Základní školy v Andělské Hoře využili pro recept, s nímž se přihlásili do soutěže FIT DOBROTY 2017, vlastní výpov...
Ovesné muffiny s jablkyOvesné muffiny s jablky

Kolektiv dětí ze Základní speciální a praktické školy ve Vrchlabí poslal do soutěže FIT DOBROTY 2017 recept na muffiny, které up...
Pohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtuPohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtu

Žáci ze Základní školy v Litovli použili pro přípravu receptu na chutné a zdravé poháry, který poslali do soutěže FIT DOBROTY...
Sýrovník a svatomartinské rohlíčkySýrovník a svatomartinské rohlíčky

Sýrovník z kozího sýra dětem ze Základní školy TGM v Moravských Budějovicích tak chutnal, že se rozhodly poslat jej do soutěže...
Jihočeští dlabáčciJihočeští dlabáčci

Receptu na bramborové taštičky s kysaným zelím dala parta dětí ze Základní školy Kaňka v Táboře svůj vlastní název a poslala...
Špenátová polévkaŠpenátová polévka

Špenát, který použila děvčata ze Speciální základní školy v Lounech na přípravu chutné polévky, pěstují děti přímo na š...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEnduraining
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorTESCOMA
Víš co jíš teensBI ZONES, s.r.o.Informační centrum bezpečnosti potravinTetra PakHORTIM