Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) vzniklo v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice. ICBP je součástí odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Uživatelé služeb ICBP dostávají ověřené a srozumitelné informace pokrývající celý řetězec výroby potravin, tj. od farmy až po konečného spotřebitele. Vedle problematiky bezpečnosti (nezávadnosti) potravin se ICBP zaměřuje na otázky výživy obyvatel s cílem dosáhnout zlepšení zdravotního stavu populace v ČR.

Informační centrum bezpečnosti potravin zajišťuje:

1) Internetové stránky a aplikace

Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz poskytují základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci ČR. K dispozici jsou tiskové zprávy dozorových orgánů, hlášení systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), aktuální informace o možném riziku z potravin, hygieně při manipulaci s potravinami, ale i informace z oblasti výživových doporučení. Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat službu tzv. e-mail listu, tj. po zaregistrování je jim zasílán souhrn aktuálních informací v periodicitě, kterou si sami určí. Rychlé informace o závadných potravinách na českém trhu Prostřednictvím internetových stránek bezpecnostpotravin.cz se uživatelé mohou zaregistrovat k elektronickému zasílání zpráv o závadných potravinách, které v tržní síti zachytily dozorové orgány. Další informace (i k hromadným registracím) na e-mailové adrese olaf.deutsch@mze.cz nebo na telefonním čísle 221 81 2361,  607 886 278.

A-Z slovník bezpečnosti potravin A-Z slovník bezpečnosti potravin objasňuje základní termíny z  problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství, výživy a z dalších souvisejících oborů. Slovník je volně dostupný z internetových stránek bezpecnostpotravin.cz. Vstup do A-Z slovníku zde.

Internetové stránky viscojis.cz Internetové stránky viscojis.cz  jsou primárně určeny spotřebitelům. Na jejich tvorbě se podílejí odborníci z rezortu ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství, a to ve spolupráci s odborníky z České zemědělské univerzity. Uvedené stránky poskytují seriózní a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových a hygienických doporučeních a řadu zajímavostí z domova i ze zahraničí.

Součástí webových stránek je aplikace, která je přímo vázaná na výukový program pro pedagogy 2. stupně ZŠ "Výživa ve výchově ke zdraví"              a pracovní sešity, které jsou určené  pro žáky osmých a devátých tříd ZŠ.

Internetové stránky foodsafety.cz Internetové stránky foodsafety.cz jsou určeny zahraničním uživatelům. Poskytují jim informace o tom, jak funguje v České republice systém zabezpečení nezávadných potravin. Uživatelé ze zahraničí mají k dispozici vybrané překlady tiskových zpráv dozorových orgánů a kontakty na organizace, které jsou součástí systému bezpečnosti potravin v ČR. Dostávají rovněž informace z koordinačního místa (Focal Point) pro technickou a vědeckou spolupráci s EFSA.

2) Vzdělávací aktivity a přednášková činnost ICBP

Výukové programy pro děti předškolního věku a 1. stupně ZŠ Výukové programy vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“. Od roku 2011 programy volně čerpají i z programu „Výživa ve výchově ke zdraví“. Na realizaci zábavných programů pro děti se podílejí Sdružení Tereza a hudební skupina Vanda a Standa. Programy jsou nabízeny zdarma pouze předškolním zařízením a 1. stupni ZŠ.

Přednášky pro žáky 2. stupně ZŠ Cílem přednáškové činnosti je představit nový produkt ICBP pro děti a pedagogy 2. stupně ZŠ. Téma bezplatných přednášek je sestaveno podle osnovy nového výukového programu pro pedagogy 2. stupně („Výživa ve výchově ke zdraví“). V rámci přednášky vedené jedním nebo dvěma odbornými lektory jsou probírána témata týkající se problematiky zdravé výživy, základních hygienických a stravovacích návyků, alimentárních onemocnění.

Přednášky pro dospělé spotřebitele ICBP realizuje v omezené míře i přednášky pro dospělé spotřebitele a studenty středních škol. Cílem přednášek je poskytnout informace o fungování systému bezpečnosti potravin v ČR. Přednášky pro spotřebitele jsou plně hrazeny z prostředků MZe.

Hlavní témata přednášek: – Systém bezpečnosti potravin – Činnost Informačního centra bezpečnosti potravin (jak získat informace) – Prevence onemocnění z potravin, zdravá výživa

Výukový program pro resort MŠMTVýživa ve výchově ke zdraví“ Výukový program byl vypracován ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK a je určen pro pedagogy a žáky 2. stupně ZŠ. Cílem programu je nabídnou rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku žáků 2. stupně ZŠ, který vychází pouze z ověřených informačních zdrojů. Samotný program je rozdělen na šest  základních témat:

Živiny  a voda
Výživová doporučení
Výživa a nemoci
Nákazy z potravin a jejich prevence                                                                                                
Otravy z jídla                                                                                         
Potravinová bezpečnost

Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat požadované téma. Ke každé kapitole je  připraven k volnému stažení pracovní sešit pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ, který  slouží k procvičení probrané kapitoly. Výukový program a pracovní sešity jsou  k dispozici  na hlavní stránce webových stránek viscojis.cz/teens.

Další vzdělávací akce pro spotřebitele ICBP realizuje pro spotřebitelskou veřejnost kromě přednášek a výukových programů i další akce s tématikou bezpečnosti potravin, na kterých spotřebitelé získávají podrobné informace k dané problematice. Součástí tzv. Dnů bezpečnosti potravin jsou nejenom přednášky, ale i realizace výše uvedených programů pro děti, popřípadě i rozdávání materiálů z produkce ICBP. Aktivity ICBP se realizují pouze na akcích nekomerčního charakteru, např. pro školská zařízení, zdravá města, Státní zdravotní ústav - regionální pracoviště podpory zdraví apod. Další informace ke vzdělávacím  aktivitám ICBP získáte u Olafa Deutsche (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz).

3) Tiskový materiál ICBP

Propagační materiály a publikace ICBP poskytuje veřejnosti řadu vzdělávacích materiálů – publikací, letáků a příruček. Publikace jsou k dispozici v elektronické verzi zde.  Označené materiály lze získat v omezeném množství v tištěné formě, a to přímo na adrese MZe, Těšnov 17, Praha 1 nebo poštou na vyžádání (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz). Všechny publikace jsou k dispozici zdarma, včetně úhrady poštovného.  

 

Články <= =>
Proč vybírat ty naše...Proč vybírat ty naše...

Také vás zaskočilo, že některé potraviny, zelenina či ovoce, které u nás pěstujeme a kterým se u nás daří, putuje na regály o...
ČočkaČočka

V mnoha částech světa je čočka důležitou součástí stravy. Drobná semena jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy, minerální látky...
Hrachová polévkaHrachová polévka

Mezi luštěninovými polévkami zaujímá klasická hrachovka jednoznačně první místo. Mají ji rádi děti i dospělí...
Soutěž FIT DOBROTYSoutěž FIT DOBROTY

Na podzim 2017 uspořádala LAKTEA, o.p.s., soutěž FIT DOBROTY. Hlavním cílem bylo probudit v žácích zájem o problematiku lokálníc...
Prosincový výlet do HortimuProsincový výlet do Hortimu

5. prosince 2017 se na exkurzi do firmy Hortim vydali žáci ze základní školy v Nikolčicích...
Špenátové palačinkyŠpenátové palačinky

Dvě děvčata ze Základní školy Velká Hleďsebe poslala do soutěže FIT DOBROTY 2017 svůj recept na špenátové palačinky a "okoře...
Obrácený jablečný koláčObrácený jablečný koláč

Parta dětí ze Základní školy v Andělské Hoře přihlásila do soutěže FIT DOBROTY 2017 svoji zdravější variantu známého franco...
Řepák s domácími rohlíkyŘepák s domácími rohlíky

Čerstvě upečené rohlíky s pomazánkou z červené řepy, kterou si sami vypěstovali. S takovýmto receptem se zúčastnili soutěže F...
Cuketové placky s pečenými bramboramiCuketové placky s pečenými bramborami

Osmáci ze Základní školy v Andělské Hoře využili pro recept, s nímž se přihlásili do soutěže FIT DOBROTY 2017, vlastní výpov...
Ovesné muffiny s jablkyOvesné muffiny s jablky

Kolektiv dětí ze Základní speciální a praktické školy ve Vrchlabí poslal do soutěže FIT DOBROTY 2017 recept na muffiny, které up...
Pohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtuPohár s tvarohovým krémem a sušenkami z jogurtu

Žáci ze Základní školy v Litovli použili pro přípravu receptu na chutné a zdravé poháry, který poslali do soutěže FIT DOBROTY...
Sýrovník a svatomartinské rohlíčkySýrovník a svatomartinské rohlíčky

Sýrovník z kozího sýra dětem ze Základní školy TGM v Moravských Budějovicích tak chutnal, že se rozhodly poslat jej do soutěže...
Jihočeští dlabáčciJihočeští dlabáčci

Receptu na bramborové taštičky s kysaným zelím dala parta dětí ze Základní školy Kaňka v Táboře svůj vlastní název a poslala...
Špenátová polévkaŠpenátová polévka

Špenát, který použila děvčata ze Speciální základní školy v Lounech na přípravu chutné polévky, pěstují děti přímo na š...
Zapečený ovocný čajZapečený ovocný čaj

Parta dětí ze Speciální základní školy v Lounech připravila za pomoci své učitelky ze spousty ovoce výborný zapečený čaj. Rec...
BrabuchtaBrabuchta

Koláč připravený z brambor nazvali tři kuchtíci ze Základní školy Vlastějovice "Brabuchta" a přihlásili se s ním do soutěže F...
Makový chlebíčekMakový chlebíček

Hlavní surovinou pro přípravu makového chlebíčku – receptu, zaslaného žáky 4. a 5. třídy Základní školy Cesta v Písku do so...
Mrkvové kuličkyMrkvové kuličky

Recept na v současnosti oblíbenou (tepelně neupravovanou) raw stravu – mrkvové kuličky – přihlásili do soutěže žáci 1. a 2...
Tvarohové mini pizzyTvarohové mini pizzy

Žáci 3. třídy Základní školy Cesta v Písku poslali do soutěže FIT DOBROTY 2017 recept na tvarohové mini pizzy, které sklidily ve...
Pohanková bábovkaPohanková bábovka

Skupina děvčat ze Základní školy v Lichnově na Novojičínsku se inspirovala návštěvou pohankového mlýna a poslala do soutěže F...
Dýňové muffiny s tvarohemDýňové muffiny s tvarohem

Široké možnosti využití dýně ukázali ve své přihlášce do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci ze Základní školy v Třebíči. Up...
Tvarohová pomazánkaTvarohová pomazánka

Kolektiv dětí ze Základní školy v Jablonci nad Nisou pro svou přihlášku do soutěže FIT DOBROTY 2017 maximálně využil vyhlášen...
Pečené brambory s tvarohemPečené brambory s tvarohem

Do soutěže FIT DOBROTY 2017 poslaly děti z kroužku vařeni při Základní škole v Třebíči recept na výborné pečené brambory –...
Avokádová dobrota  s cherry rajčátkyAvokádová dobrota s cherry rajčátky

Žáci čtvrté třídy Základní školy Haňovice nemuseli pro inspiraci, s čím se přihlásit do soutěže FIT DOBROTY 2017, chodit nik...
Zelňáky, zelňačka a žemlovkaZelňáky, zelňačka a žemlovka

Katka a Dan ze Základní školy J.J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem přispěli do soutěže FIT DOBROTY 2017 všeobecně oblíbenými...
Dýňové specialityDýňové speciality

Dvě děvčata, která vyhrála první místo v kuchařské soutěži Základní školy J.J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem, přihlási...
Bramborové laty z PolešovicBramborové laty z Polešovic

Moravským nářečím okořenili svoji přihlášku do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci ze Základní školy Polešovice na Uherskohradiš...
Šanovské povidlové mrkvánkyŠanovské povidlové mrkvánky

Zdravé a levné jsou mrkvánky, s nimiž se rozhodly zapojit do soutěže FIT DOBROTY 2017 děti ze Základní školy Šanov v okrese Rakov...
Dýňový chlebaDýňový chleba

Oranžový chléb – s takovým receptem se zapojili do soutěže FIT DOBROTY 2017 žáci Základní školy v Bukovicích na Náchodsku...
Kulička SEKERÁČEKKulička SEKERÁČEK

Se sladkým zákuskem ze zdravých surovin se přihlásily do soutěže FIT DOBROTY 2017 děti ze Základní a mateřské školy Tři Sekery...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje Laktea, o.p.s., realizátor programů Ovoce do škol a Školní mléko v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit, váhy a výšky, skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO a databáze výrobců potravin na regionální bázi, kteří se nebrání formátu š...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEnduraining
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorStabilo
Víš co jíš teensTetra PakSparkysUHUTESCOMA
Informační centrum bezpečnosti potravinHortimBI ZONES, s.r.o.