Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin

Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) vzniklo v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice. ICBP je součástí odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.

Uživatelé služeb ICBP dostávají ověřené a srozumitelné informace pokrývající celý řetězec výroby potravin, tj. od farmy až po konečného spotřebitele. Vedle problematiky bezpečnosti (nezávadnosti) potravin se ICBP zaměřuje na otázky výživy obyvatel s cílem dosáhnout zlepšení zdravotního stavu populace v ČR.

Informační centrum bezpečnosti potravin zajišťuje:

1) Internetové stránky a aplikace

Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz poskytují základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci ČR. K dispozici jsou tiskové zprávy dozorových orgánů, hlášení systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), aktuální informace o možném riziku z potravin, hygieně při manipulaci s potravinami, ale i informace z oblasti výživových doporučení. Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat službu tzv. e-mail listu, tj. po zaregistrování je jim zasílán souhrn aktuálních informací v periodicitě, kterou si sami určí. Rychlé informace o závadných potravinách na českém trhu Prostřednictvím internetových stránek bezpecnostpotravin.cz se uživatelé mohou zaregistrovat k elektronickému zasílání zpráv o závadných potravinách, které v tržní síti zachytily dozorové orgány. Další informace (i k hromadným registracím) na e-mailové adrese olaf.deutsch@mze.cz nebo na telefonním čísle 221 81 2361,  607 886 278.

A-Z slovník bezpečnosti potravin A-Z slovník bezpečnosti potravin objasňuje základní termíny z  problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství, výživy a z dalších souvisejících oborů. Slovník je volně dostupný z internetových stránek bezpecnostpotravin.cz. Vstup do A-Z slovníku zde.

Internetové stránky viscojis.cz Internetové stránky viscojis.cz  jsou primárně určeny spotřebitelům. Na jejich tvorbě se podílejí odborníci z rezortu ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství, a to ve spolupráci s odborníky z České zemědělské univerzity. Uvedené stránky poskytují seriózní a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových a hygienických doporučeních a řadu zajímavostí z domova i ze zahraničí.

Součástí webových stránek je aplikace, která je přímo vázaná na výukový program pro pedagogy 2. stupně ZŠ "Výživa ve výchově ke zdraví"              a pracovní sešity, které jsou určené  pro žáky osmých a devátých tříd ZŠ.

Internetové stránky foodsafety.cz Internetové stránky foodsafety.cz jsou určeny zahraničním uživatelům. Poskytují jim informace o tom, jak funguje v České republice systém zabezpečení nezávadných potravin. Uživatelé ze zahraničí mají k dispozici vybrané překlady tiskových zpráv dozorových orgánů a kontakty na organizace, které jsou součástí systému bezpečnosti potravin v ČR. Dostávají rovněž informace z koordinačního místa (Focal Point) pro technickou a vědeckou spolupráci s EFSA.

2) Vzdělávací aktivity a přednášková činnost ICBP

Výukové programy pro děti předškolního věku a 1. stupně ZŠ Výukové programy vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“. Od roku 2011 programy volně čerpají i z programu „Výživa ve výchově ke zdraví“. Na realizaci zábavných programů pro děti se podílejí Sdružení Tereza a hudební skupina Vanda a Standa. Programy jsou nabízeny zdarma pouze předškolním zařízením a 1. stupni ZŠ.

Přednášky pro žáky 2. stupně ZŠ Cílem přednáškové činnosti je představit nový produkt ICBP pro děti a pedagogy 2. stupně ZŠ. Téma bezplatných přednášek je sestaveno podle osnovy nového výukového programu pro pedagogy 2. stupně („Výživa ve výchově ke zdraví“). V rámci přednášky vedené jedním nebo dvěma odbornými lektory jsou probírána témata týkající se problematiky zdravé výživy, základních hygienických a stravovacích návyků, alimentárních onemocnění.

Přednášky pro dospělé spotřebitele ICBP realizuje v omezené míře i přednášky pro dospělé spotřebitele a studenty středních škol. Cílem přednášek je poskytnout informace o fungování systému bezpečnosti potravin v ČR. Přednášky pro spotřebitele jsou plně hrazeny z prostředků MZe.

Hlavní témata přednášek: – Systém bezpečnosti potravin – Činnost Informačního centra bezpečnosti potravin (jak získat informace) – Prevence onemocnění z potravin, zdravá výživa

Výukový program pro resort MŠMTVýživa ve výchově ke zdraví“ Výukový program byl vypracován ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK a je určen pro pedagogy a žáky 2. stupně ZŠ. Cílem programu je nabídnou rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku žáků 2. stupně ZŠ, který vychází pouze z ověřených informačních zdrojů. Samotný program je rozdělen na šest  základních témat:

Živiny  a voda
Výživová doporučení
Výživa a nemoci
Nákazy z potravin a jejich prevence                                                                                                
Otravy z jídla                                                                                         
Potravinová bezpečnost

Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat požadované téma. Ke každé kapitole je  připraven k volnému stažení pracovní sešit pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ, který  slouží k procvičení probrané kapitoly. Výukový program a pracovní sešity jsou  k dispozici  na hlavní stránce webových stránek viscojis.cz/teens.

Další vzdělávací akce pro spotřebitele ICBP realizuje pro spotřebitelskou veřejnost kromě přednášek a výukových programů i další akce s tématikou bezpečnosti potravin, na kterých spotřebitelé získávají podrobné informace k dané problematice. Součástí tzv. Dnů bezpečnosti potravin jsou nejenom přednášky, ale i realizace výše uvedených programů pro děti, popřípadě i rozdávání materiálů z produkce ICBP. Aktivity ICBP se realizují pouze na akcích nekomerčního charakteru, např. pro školská zařízení, zdravá města, Státní zdravotní ústav - regionální pracoviště podpory zdraví apod. Další informace ke vzdělávacím  aktivitám ICBP získáte u Olafa Deutsche (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz).

3) Tiskový materiál ICBP

Propagační materiály a publikace ICBP poskytuje veřejnosti řadu vzdělávacích materiálů – publikací, letáků a příruček. Publikace jsou k dispozici v elektronické verzi zde.  Označené materiály lze získat v omezeném množství v tištěné formě, a to přímo na adrese MZe, Těšnov 17, Praha 1 nebo poštou na vyžádání (tel.: 607 886 278, e-mail: olaf.deutsch@mze.cz). Všechny publikace jsou k dispozici zdarma, včetně úhrady poštovného.  

 

Články <= =>
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Jak vyladit vnitřní hodiny?Jak vyladit vnitřní hodiny?

Co nejvíce poškozuje naše vnitřní hodiny a co můžeme udělat pro kvalitní spánek?...
Světelná hygienaSvětelná hygiena

neporučíme větru dešti, ale se světlem, které nás obklopuje, si můžeme pohrávat...
Výherci  KOMPAS NA CESTÉ KE ZDRAVÍVýherci KOMPAS NA CESTÉ KE ZDRAVÍ

V článku najdete přehled výherců v soutěži FITKONTO 2022 - KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ...
Výhry v soutěži KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍVýhry v soutěži KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ

Níže jsou uvedeny výhry, které budeme rozesílat za správně zodpovězené anketní otázky. Na ankety se odpovídá v registrovaném z...
Pravidla KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍPravidla KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ

Soutěž FITKONTO 2022 - KOMPAS NA CESTĚ KE ZDRAVÍ (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 19. 9. 2022 d...
Soubory cookies info 2022Soubory cookies info 2022

Jako cookies se označuje malé množství dat, která server webu pošle prohlížeči, který je uloží na počítači uživatele nebo ji...
Pohoda a radostPohoda a radost

O tom, jak nám je, nás informují naše emoce. Radost, strach, úzkost, hněv, odpor, smutek, nenávist, lítost, ale i nuda. Velmi rychle...
Světelná hygienaSvětelná hygiena

neporučíme větru dešti, ale se světlem, které nás obklopuje, si můžeme pohrávat...
Jak vyladit vnitřní hodiny?Jak vyladit vnitřní hodiny?

Co nejvíce poškozuje naše vnitřní hodiny a co můžeme udělat pro kvalitní spánek?...
BiorytmyBiorytmy

Každý organismus žijící na této Zemi funguje v souladu s vnitřními hodinami – odborně se tomu říká – biorytmy...
Výherci v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021Výherci v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021

V tomto článku najdete přehledy výherců v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021.....
Výhry v soutěži FITKONTO zdraví 2021Výhry v soutěži FITKONTO zdraví 2021

Přehled výher v soutěži FITKONTO ZDRAVÍ 2021!...
Pravidla akce FITKONTO ZDRAVÍ 2021Pravidla akce FITKONTO ZDRAVÍ 2021

Soutěž FITKONTO ZDRAVÍ 2021 (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 20. 9. 2021 do 31. 10. 2021 23:59...
Výherci v soutěži 4 pilíře zdravíVýherci v soutěži 4 pilíře zdraví

Pokud se Ti podaří odpovědět na anketní otázku správně a zároveň se trefit jako 10. správná odpověď...
Výhry v soutěži 4 pilíře zdravíVýhry v soutěži 4 pilíře zdraví

Přehled výher v soutěži 4 pilíře zdraví...
Pravidla akce 4 pilíře zdravíPravidla akce 4 pilíře zdraví

Soutěž 4 pilíře našeho zdraví (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech \r\nod 26. 4. 2021 do 30. 5. 2021 23:...
Pilíře našeho zdravíPilíře našeho zdraví

Předešlé měsíce nám jasně ukázaly, jak důležité je být v dobré zdravotní kondici a celkově FIT...
Fotky z předávek výher ve školáchFotky z předávek výher ve školách

V roce 2020 se nám podařilo do soutěží zařadit i výhry pro školy...
Imunita na talířiImunita na talíři

...aneb co zařadit do jídelníčku ve prospěch správného fungování imunitního systému...
Imunita - střevní slizniceImunita - střevní sliznice

V okolí střevní sliznice se nachází až 80 % našich imunitních buněk, probíhá neustálá kontrola toho, se ve střevu vyskytuje, j...
Imunita - respirační sliznice a kůžeImunita - respirační sliznice a kůže

V první obranné linii hrají nejdůležitější roli naše sliznice a kůže...
Imunitní systém - základyImunitní systém - základy

základním úkolem je OCHRANA – rozeznává škodlivé od neškodného – chrání nás jak před vnějšími patogeny – zejména mikr...
Výherci v soutěži Imunita na talířiVýherci v soutěži Imunita na talíři

Zda najdete přehledy výherců v soutěži Imunita na talíři...
Výhry v soutěži Imunita na talířiVýhry v soutěži Imunita na talíři

B Přehled výher v soutěži Imunita na talíři!...
Pravidla soutěže Imunita na talířiPravidla soutěže Imunita na talíři

Soutěž Imunita na talíři (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 2. 11. 2020 do 6. 12. 2020 23:59...
Vláknina jako základ dětských svačinekVláknina jako základ dětských svačinek

Hola, hola, škola volá! Ačkoliv jste si vy i vaši malí školáci možná odvykli, školní režim je zpět a s ním přichází i nekon...
Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020Pravidla soutěže SVAČÍME S FIT KONTEM 2020

Soutěž Svačíme s FIT KONTEM 2020 (dále jen akce) probíhá na území České republiky v termínech od 14. 9. 2020...
Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výherci v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

V tomto článku najdete přehledy výherců za správné odpovědi na soutěžní otázky, vylosované výherce FITNESS náramků a po skon...
Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020Výhry v soutěži Svačíme s FIT KONTEM 2020

Níže jsou uvedeny výhry, které budeme rozesílat za správně zodpovězené soutěžní otázky. Odpovídá se v registrovaném zázemí...

O projektu, kontakty

Fitkonto.cz provozuje LAKTEA, o.p.s., realizátor programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol v rámci ČR. Věnujeme se tématům – zdravá výživa, příprava školních svačin, zdraví, pohyb, sport. Pro děti je zde připraven hravý nástroj pro zaznamenávání pohybových aktivit a skladby jídelníčku - MOJE FIT KONTO.

Projekt se podařilo realizovat díky neinvestiční dotaci Ministerstva zemědělství ČR v rámci programu Vzděl&aacut...
Číst dále...

Ministerstvo zemědělství
Tento projekt je podpořen dotací
poskytnutou Ministerstvem zemědělství.
Potravinářská komora České republikyLAKTEA, o.p.s. Ovoce a zelenina do školLaktea o.p.s. - Školní mlékoFitBeeEMCO
Česká technologická platforma pro potravinyAuthorTESCOMA
Víš co jíš teensBI ZONES, s.r.o.Informační centrum bezpečnosti potravinTetra PakHORTIM