Cholesterol | CholesterolTo je speciální chemická látka, která je v určitém množství nezbytná pro normální funkci každé buňky, například i nervové tkáně. Je základní stavební jednotkou pro tvorbu žluče, ale i a různých hormonů. Cholesterol si lidské tělo samo vytváří, ale také ho přijímáme v potravě, a to v živočišných potravinách (tedy v mase, másle, sádle i mléčných výrobcích). Čím více ho do těla dodáme, tím méně ho pak tělo vytváří. Pokud ho ale konzumujeme v potravě velké množství, nebo konzumujeme ve stravě velké množství živočišných tuků, tak je narušeno zpracovávání cholesterolu v těle a přebytek cholesterolu se začne ukládat v tepnách. Cholesterol je nerozpustný, podobá se mýdlu nebo vosku. Po těle putuje jedině tak, že se v krvi spojí s molekulami látek, kterým říkáme lipoproteiny. V organismu jsou lipoproteiny hodné a zlé. Ty zlé (LDL cholesterol) ukládají cholesterol, který nesou ve stěnách cév, což může způsobit řadu zdravotních problémů, tzv. aterosklerózu nebo srdeční infarkt. Ty hodné (HDL cholesterol) naopak snižují rizika cévních onemocnění, neboť dokáží odvést cholesterol z míst v cévách, kde se ukládá, pryč – odvádějí cholesterol do jater, kde dochází k jejich vyloučení. Hladinu hodného cholesterolu zvyšuje pravidelné cvičení, vyvážená strava a zdravý životní styl. Obsah zlého cholesterolu zvyšuje kouření, nezdravý životní styl, velká konzumace živočišných tuků, cukru a sedavý způsob života... |