Grapefruit (grep)Grapefruitu se také říká grep. Je to stejně jako citron citrusový plod, je však větší a není tak kyselý, zato ale hořký. Většinou má žlutou, žlutozelenou nebo žlutočervenou kůru, dužina bývá bílá nebo růžová. Dužinu uvnitř plodu tvoří dílky obalené tenkou slupkou. Podobně jako jiné rostliny byla vyšlechtěna řada odrůd, které se liší velikostí plodu, zbarvením dužiny i šťávy, množstvím semen i hořkostí. Grepy lze konzumovat samotné, ale zpracovávají se také na šťávy a džusy. Mohou se také konzervovat či grilovat lehce oslazené hnědým cukrem. Hodí se i do marmelád a salátů, podávají se také k pikantním pokrmům a sýrům.
Zdravotní přínos: Grep obsahuje enzymy, které povzbuzují látkovou výměnu, vitamin C, ale i malé množství minerálních látek. Je významnou potravinou vhodnou při redukčních dietách.
Pásmo (kde se pěstuje): Grepy pocházejí z Karibské oblasti, dnes se pěstují v tropických a subtropických oblastech.
Zajímavost: Grepy pocházejí z Jamajky a přišli do Ameriky kolem roku 1828. Červený Grep je mutace, která byla náhodně vypěstována v Texasu v roce 1928. Grepový strom dává až 600 kg ovoce za sezónu.
|