PetrželkaNaťová petržel je základní zelené koření. V antickém Řecku jí vzdávali takovou úctu, jako v Indii krávě, považovali ji za posvátnou rostlinu symbolizující slávu a radost. Řečtí hrdinové a olympijští vítězové byli ověnčováni věnci ze zelené petržele. Petrželkou krmili i koně, které zapřahali do vozů řeckých hrdinů v naději, že budou silní jako skála.
Zdravotní přínos Nať využijeme nejen jako ochucovadlo do jídel, ale i jako léčivku. Obsahuje minerální látky, vitaminy a vlákninu, které mají vliv na vitalitu a zdraví. Dokonce se o ní mluví jako o afrodiziaku. Především pomáhá urychlit léčbu při žaludečních a jaterních problémech. Zlepšuje také činnost zažívacího a imunitního systému. Má antibakteriální vlastnosti, antidepresivní, protizánětlivé, regenerační a očišťující účinky, stimuluje chuť k jídlu, je močopudná. V 19. století byl ze semen petržele získáván preparát, který se uplatnil v léčbě malárie, při bolestech a poruchách menstruačního cyklu.
Původ Pochází ze Středomoří. Jako naťovou zeleninu rozšířil petrželku v Evropě hlavně Karel Veliký v 8. století, ale už ve 3. století je uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. U nás byla nať používána ve staročeské kuchyni na tzv. zelené jíchy – omáčky. Tvořila součást nádivek a tradičních velikonočních pokrmů.
Pěstování Naťová petržel je méně náročná na půdu než petržel kořenová. Třebaže je dvouletkou, nejčastěji se pěstuje jako jednoletá bylina. Dá se vysévat několikrát do roka od dubna do konce července. Potřebuje propustnou a úrodnou půdu, daří se jí na slunném nebo jen částečně zastíněném stanovišti. Lze ji pěstovat i za oknem v truhlíku nebo květináči.
Využití Kadeřavou i hladkolistou (ta je aromatičtější) naťovou petržel lze přidávat téměř do všech pokrmů – polévek, omáček, sekaných mas, nádivek, knedlíků, omelet, dušených a pečených mas, salátů, majonéz, na brambory, ke zdobení obložených mís i chlebíčků a různých lahůdek.
Recept Sýrové koule Nastrouhejte 100 g eidamu, 100 g nivy a v míse utřete společně se 100 g smetanového taveného sýra a 100 g lučiny. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a dejte vychladit. Pak rukama namočenýma ve studené vodě formujte koule o průměru asi 3 cm. Obalujte ve směsi nadrobno rozsekané petrželky a pažitky a podávejte jako pohoštění pro hosty. |