PažitkaLidově se pažitce říká šnytlík. Má lehce cibulovou chuť a příjemné aroma. Spolu s petrželkou je oblíbená jako „polévková zeleň“. U nás se hojně vyskytuje planý druh pažitky – tzv. pažitka pobřežní. Najdeme ji podél toků řek a potoků (kolem dolní Sázavy, Berounky, Vltavy, Labe), stejně jako na okrajích vlhkých luk, na vlhčích stráních, kolem příkopů. V horách, na mokrých skalách, vlhkých loukách a u pramenišť roste pažitka sibiřská, ale tu nevyužíváme. V Asii je více rozšířena pažitka čínská, která je oproti naší mohutnější a hodně připomíná česnek. Pažitka zahradní, tedy ta, kterou všichni dobře známe, je v podstatě vyšlechtěná rostlina.
Zdravotní přínos Pažitka je důležitým zdrojem zejména vitaminů C, A, B1, B2 a minerálních látek jako je draslík, vápník a bioflavonoidy. Posiluje imunitu, povzbuzuje chuť k jídlu, má mírné protizánětlivé účinky a nepatrně snižuje krevní tlak.
Původ Pochází pravděpodobně ze Středomoří. Planá roste dnes v Evropě, Asii a v Severní Americe, především podél vodních toků. Jako koření se používala už ve staré řecké a římské kuchyni. Ve střední Evropě se začala pěstovat v 16. století.
Pěstování Tato vytrvalá bylina se pěstuje snad na každé zahrádce, v půdách lehčích až písečných, dostatečně zásobených dusíkem a draslíkem, nebo i v květináči. Velmi dobře se jí daří v podhorských oblastech, protože při nižších teplotách rostliny vytvářejí mohutnější trsy a listy. Když kvete, stane se z ní ozdoba zahrady, a nejen to – květy jsou také jedlé. Pažitku lze u nás koupit předpěstovanou v každém supermarketu. Rozmnožuje se dělením cibulí nebo přesazováním trsů jednou za tři roky na jaře. Může se vypěstovat také ze semen.
Využití Pažitka je doma ve všech evropských kuchyních, dále v indické, čínské i severoamerické kuchyni. Používá se výhradně syrová, především jako koření do polévek, omáček, vaječných jídel, bylinkového másla, do různých pomazánek a na zdobení chlebíčků, salátů, na brambory i chléb s máslem.
Recept Brambory s tvarohem Nové (rané) brambory uvařte ve slané vodě s kmínem, posypte nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo balkánským sýrem, omastěte máslem a bohatě posypte nakrájenou pažitkou.
|