PampeliškaPampeliška lékařská, velmi často uváděná pod názvem smetánka lékařská, je úporný a hojný plevel, rostoucí na loukách, u cest a na trávnících. Kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim. V některých zemích se pěstuje komerčně. Je to totiž významná léčivka, jejíž léčebné účinky jsou lidstvu známy už po několik tisíciletí. Zužitkovat se dá úplně celá rostlina, květ, list i kořen.
Zdravotní přínos Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Pampeliška je účinná při potížích s akné, pleť čistí a zároveň omlazuje. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Pomáhá zbavovat tělo jedů a toxinů a povzbuzuje funkci trávicích orgánů a jater. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálních látek pomáhá při únavě. Její listy a kořeny jsou významné nejen pro pročištění organismu, ale i při léčbě revmatizmu a jiných kloubních nemocí.
Původ Přirozeně roste v mírném pásmu severní polokoule (Evropa, Amerika, Asie) ve všech vegetačních stupních. Různé druhy skupiny pampelišky lékařské byly zavlečeny více méně do všech oblastí světa, včetně tropů např. Brazílie, Indonésie, Austrálie aj.
Pěstování Vyskytuje se na světlých sušších loukách, mezích, zahradách a také jako konkurenční plevel na polích. Preferuje půdy bohaté na dusík. V Česku došlo v posledních dvou desetiletích k masivnímu rozšíření četnosti pampelišky lékařské na polích a loukách. Pampeliška má čas v květnu vysemenit a široce se rozšířit do svého neobhospodařovaného okolí, na louky ležící ladem.
Využití Květy se využívají k výrobě medu, resp. sirupu, mladé listy chutnají také jako salát připomínající oblíbenou rukolu i s její nahořklou příchutí. V některých zemích se používá i k výrobě vína. Pampeliška je významná včelařská rostlina, jako krmivo ji využívají také chovatelé králíků.
Recept Pampeliškový med Natrhejte 300 plně rozkvetlých květů pampelišky bez stonků, zalijte je jedním litrem vody, přidáme citron a pomeranč nakrájený na plátky a 10 minut povařte. Nechte odstát 24 hodin, pak přeceďte přes plátno, do výluhu přidejte 1 kg krystalového cukru, pozvolna vařte na mírném ohni 1–2 hodiny (pokud chcete hustší med, vařte i déle). Ještě horké nalijte do sklenic, uzavřete a obráťte dnem vzhůru.
|