Zelňáky, zelňačka a žemlovkaKatka a Dan ze Základní školy J.J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem přispěli do soutěže FIT DOBROTY 2017 všeobecně oblíbenými recepty z kysaného zelí a nezapomněli na sladkou tečku v podobě jednoduché a rychlé žemlovky.
Škola:
Základní škola J. J. Ryby, Komenského 543, Rožmitál pod Třemšínem
Kolektiv:
team Katie foot
Suroviny:
Zelňáky 500 g polohrubé mouky 500 g kysaného zelí 150 g slaniny 150 g sádla 2 vajíčka špetka kypřícího prášku pepř, sůl Zelňačka 1 cibule 3 brambory 500 g kysaného zelí 100 g uzeného masa 2 lžíce oleje cibule, pepř, kmín, pálivá paprika Rychlá žemlovka 4 plátky toastového chleba 1 větší jablko vlašské ořechy vanilkový cukr, skořice
Postup:
Zelňáky: Zelí vyždímáme a pokrájíme. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Rozválíme a vykrájíme kolečka. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 min. Zelňačka: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme zelí, brambory a uzené maso. Zalijeme 600 ml vody a okořeníme. Povaříme 15–20 min. Žemlovka: Do misky nastrouháme jablko, přidáme cukr, skořici, vlašské ořechy a vše promícháme. Směs navršíme na plátky toastového chleba, přiklopíme dalšími plátky a zapečeme v toastovači.
Komentář:
Původně měla vařit dvojice Kačka a Terka, ale Terka onemocněla, a tak ji operativně a úspěšně zastoupil Dan. Při vaření využili suroviny jak z vlastního chovu a zahrádky, tak od místních producentů.
Fotogalerie:
|