Berušková lučina | Berušková lučinaDěti ze školní družiny základní školy v Perštejně připravily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 domácí lučinu. Škola:Základní škola PERŠTEJN, okr. Chomutov – Hlavní 57, Perštejn Kolektiv:Školní družina Suroviny:1000 g bílého jogurtu Postup:Do misky vložíme cedník, který pokryjeme utěrkou. Do cedníku vložíme jogurty, smetanu a sůl. Pečlivě promícháme, zabalíme do utěrky a necháme 24 hodin odkapat v lednici. Po 24 hodinách nakrájíme jarní cibulku, oloupeme a nastrouháme okurku, kterou promačkáme tak, aby v ní zbylo co nejméně vody. Vše vložíme do hotové "lučiny" (jogurty se smetanou) a promícháme. Nakrájíme bagetky na plátky a můžeme je pomazat. Dozdobíme nakrájeným rajčetem a olivami tak, aby vznikla beruška. Tečky doděláme naší lučinou. Komentář:Naše pomazánka je zajímavá tím, že měla delší průběh. Děti si vytvořili domácí lučinu, která musela 24 hodin odkapávat, takže jsme měli možnost sledovat průběh před, během a po 24 hodinách odkapávání. Lučina je zdravá a svěží. Navíc obohacena beruškami, které rozzáří celkový dojem. Fotogalerie:Komentář FITKONTO:Porotě se líbilo, že děti měly možnost sledovat proces přeměny surovin v domácí lučinu. To jsou dovednosti, které se do života hodí, stejně jako fakt, že některé věci prostě nejsou hned a člověk si na ně musí chvilku počkat. :-) Děkujeme také za krásné nazdobené chlebíčky beruškami – tomu opravdu odolá málokdo. Gratulujeme k výhře – užijte si ji při dalším vaření. |