Pomazánka z červené čočky | Pomazánka z červené čočkyDěti ze Základní školy při Dětské psychiatrické nemocnici Opařany přihlásily do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 recept na čočkovou pomazánku. Škola:Základní škola při Dětské psych. nemocnici – Opařany 160, Opařany, okr. Tábor Kolektiv:Teresa Suroviny:150 g červené čočky Postup:Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 najemno nastrouhané mrkve a 10 minut zvolna opékáme na mírném ohni. Přidáme špetku citronové kůry, 150 g propláchnuté červené čočky a zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody. Osolíme, dusíme odkryté 30 minut, dokud se voda neodpaří a odstavíme. Vmícháme 200 g cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, lžíci citronové šťávy a čerstvou bazalku. Necháme vychladnout a natíráme na pečivo. Komentář:Hlavním cílem této aktivity bylo naučit žáky uvažovat v širších souvislostech a své vědomosti dokázat prakticky využít v každodenním životě v souladu s principy trvale udržitelného života. K získání těchto poznatků jsme využili jejich vlastní kreativitu – vyhledávání vhodných receptů, vytvoření fotodokumentace, servírování pokrmu, ale i praktických dovedností – odhad finanční náročnosti, nákup surovin, vlastní příprava pokrmu. Dílčími cíli bylo rozvíjet u žáků kreativitu, naučit je komunikovat a spolupracovat ve skupině, pracovat s informacemi, odůvodnit svůj názor a dokázat své vědomosti předat odpovídajícím způsobem mladším spolužákům. Inspirací k přípravě luštěninové pomazánky nám byl rok 2016 jako Mezinárodní rok luštěnin. V rámci Dne výživy na naší škole jsme se s žáky II. stupně rozhodli připravit pro naše mladší spolužáky ochutnávku zdravější alternativy pomazánky, kterou si mohou připravit doma s maminkou k svačině na druhý den nebo jako lehkou večeři pro celou rodinu. Fotogalerie:Komentář FITKONTO:Tady opět platí – velice pěkný komentář, výborné suroviny, zapojení žáků. Chválíme za další krásnou inspiraci pro všechny návštěvníky webu. Vzhledem k tepelné úpravě surovin patří sice mezi časově náročnější, ale to především v chladných dnech ocení naše zažívání. Opět máte příkladné nazdobení a servírování. Zdravíme všechny členy kolektivu Teresa. |