Nejčastější mýty o biopotravináchMýtus – Značka bio je marketingový trik. Realita – Značka bio je státem garantovaná značka kvality, není to trik. Více také v článku Jak poznám bio.
Mýtus – Každé vejce z vesnice je bio. Realita – Není! Krmivo slepic u drobných chovatelů je různé, rozhodně nemusí být v biokvalitě a také podmínky chovu mohou být velmi vzdálené principům a požadavkům biozemědělství.
Mýtus – Ekozemědělci stříkají jedy v noci. Realita – Nestříkají! Postříkané pole kontrolor pozná! Nejčastěji najde pálení a deformace listů, ale také až nápadnou absenci plevelů. Nejdůležitěšjí ale je, že ekozemědělec se rozhodl pro hospodaření bez jedů dobrovolně, ze své vůle a vnitřního přesvědčení a nechce dál škodit.
Mýtus – Ekozemědělci neléčí nemocná zvířata. Realita – Všichni zemědělci jsou povinni léčit svá zvířata, usilovat o zamezení utrpení a zmírnění bolesti. Ekozemědělci navíc vědí, že zvířata v dobré fyzické kondici a psychické pohodě jsou také méně náchylná k infekcím a nemocem a proto co nejvíce respektují jejich přirozené potřeby.
Mýtus – Biozelenina je plná plísní a jejich toxinů. Realita – Výsledky řady výzkumů potvrdily, že vliv na přítomnost plísní a mykotoxinů nemá způsob pěstování, ale především způsob skladování a další nakládání s potravinou, navíc i v ekozemědělství existuje množství nástrojů k omezování plísní.
Mýtus – Biopotraviny nemůžou existovat, protože půda, voda i vzduch jsou plné škodlivin. Realita – Cílem ekologických hospodářů a ekozemědělství není najít nejčistší prostředí, kam ještě nezasáhlo destruktivní chování lidstva. Základní myšlenkou je do životního prostředí a do potravního řetězce nevnášet další nebezpečné a jedovaté látky škodlivé pro rostliny i živočichy, včetně člověka.
|