Zelenina | ZeleninaZelenina to jsou rostliny nebo jejich části, které mohou sloužit bez dalšího zpracování jako potravina, ale můžeme ji i dusit, vařit, restovat nebo grilovat. V obchodech se setkáš se zeleninou řady barev, tvarů, chutí – konzumují se nejrůznější části rostlin – kořeny, listy, plody, hlízy, cibule a podle toho se také zelenina dělí na různé druhy. Je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálních látek, velkou výhodou navíc je, že zelenina má velmi nízkou energetickou hodnotu. Zelenina totiž obsahuje velké množství vody a prakticky žádné tuky. Z vitaminů obsahuje zejména beta–karoten, vitamin C (zelená paprika, křen, kapusta, pažitka, petržel, brukev, květák, zelí a zeleninová nať), provitaminy A (ve žlutých a oranžových druzích zeleniny), vitaminy skupiny B (mrkev, rajčata, špenát, kapusta, zelí, mangold, celer). Z důležitých minerálních látek jsou v zelenině draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo. Všechny druhy zeleniny obsahují také vlákninu, takže jsou ideální pro správné zažívání. Co je zelenina ve tvém jídelníčku? Kolik zeleniny můžeš sníst? TIP: Zelenina má jednu velkou výhodu – můžeš jí sníst kolik chceš. I když to bude poměrně velké množství, nemusíš mít obavy, že až stoupneš na váhu, bude ručička ukazovat o hodně výš. Zelenina má velmi nízkou energetickou hodnotu a je velmi zdravá. Proto je důležité sníst několik porcí zeleniny denně. |