Ovoce![]() | ![]() OvoceTo jsou jedlé plody rostlin, ochutnat můžeš ovoce mnoha druhů a chutí. Dají se jíst čerstvé, konzervované, kompotované nebo sušené. Ovoce obsahuje velké množství vody, má spoustu vitaminů (zejména vitamin C), minerálních látek a díky své chuti a aromatickým látkám příjemně osvěžuje. Nejlepším zdrojem vitaminu C jsou citrusy, šípky, červený i černý rybíz. Všechny druhy ovoce obsahují vlákninu, malé množství karotenu a vitaminy skupiny B. Energetická hodnota ovoce je celkem nízká (až na několik druhů, které obsahují málo vody a hodně tuků – např. olivy, avokádo a ořechy). Ovoce se nejčastěji konzumuje syrové, samotné nebo jako součást salátů, dezertů, moučníků a koláčů. Také se ale zpracovává na marmelády, džemy, kompoty nebo na různé mošty a džusy. Na rozdíl od zeleniny bychom to s ovocem neměli přehánět, obsahuje totiž ovocný cukr.
Kolik ovoce můžeš sníst? Druhy ovoce: Jádrové – jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny Peckové – třešně, švestky, višně, meruňky, broskve, olivy, bezinky Bobulové – jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, šípky, vinné hrozny, rybízy, angrešty Citrusové – citrony, pomeranče, mandarinky, grepy Jižní – kiwi, banány, ananas, datle, fíky Skořápkové – vlašské ořechy, kokos, lískové ořechy, mandle, kešu, burské ořechy, pistácie, pekanové ořechy, jedlé kaštany.
|