Cizrnová pomazánka | Cizrnová pomazánkaRecept na pomazánku z cizrny poslali do soutěže FIT POMAZÁNKA 2016 žáci ze Základní školy při Dětské psychiatrické nemocnici Opařany. Škola:Základní škola při Dětské psych. nemocnici – Opařany 160, Opařany, okr. Tábor Kolektiv:Jenny Suroviny:200 g cizrny Postup:Cizrnu si předem namočíme do studené vody. Namočenou cizrnu dáme druhý den vařit doměkka. Osolíme až po uvaření. Do misky vložíme vařenou cizrnu (můžeme použít i tu z plechovky) a rozmixujeme. Zvlášť dohladka rozmixujeme černé olivy, 2 lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citronu, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 cibuli předem osmahnutou dozlatova na lžíci oleje, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, rovnou lžičku soli, 4 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželky, pažitky…). Všechny suroviny smícháme dohromady, dochutíme solí, popř. citronovou šťávou a mažeme na pečivo. Komentář:Hlavním cílem této aktivity bylo naučit žáky myslet v širších souvislostech a své vědomosti dokázat prakticky využít v každodenním životě v souladu s principy trvale udržitelného života. K získání těchto poznatků jsme využili jejich vlastní kreativitu – vyhledávání vhodných receptů, vytvoření fotodokumentace, servírování pokrmu, ale i praktických dovedností – odhad finanční náročnosti, nákup surovin, vlastní příprava pokrmu. Dílčími cíli bylo rozvíjet u žáků kreativitu, naučit je komunikovat a spolupracovat ve skupině, pracovat s informacemi, odůvodnit svůj názor a dokázat své vědomosti předat odpovídajícím způsobem mladším spolužákům. Inspirací k přípravě luštěninové pomazánky nám byl rok 2016 jako Mezinárodní rok luštěnin. V rámci Dne výživy na naší škole jsme se s žáky II. stupně rozhodli připravit pro naše mladší spolužáky ochutnávku zdravější alternativy pomazánky, kterou si mohou připravit doma s maminkou k svačině na druhý den nebo jako lehkou večeři pro celou rodinu. Fotogalerie:Komentář FITKONTO:K velice pěknému komentáři v této práci není vůbec co dalšího dodávat. Toto se přesně potkává s naším záměrem. Velmi chválíme použité suroviny - cizrna, sušené drožní, olivový olej, pomazánka má zcela jiný charakter než ty na bázi mléčných produktů. Moc krásně nazdobené, Zdravíme všechny členy kolektivu Jenny. |